След Демократи за силна България (в събота) и Да, България (в

...
След Демократи за силна България (в събота) и Да, България (в
Коментари Харесай

Готово е: и Зелените обявиха коалиция с Промяната

След Демократи за силна България (в събота) и " Да, България " (в неделя) и " Зелено придвижване " взе решение за договаряния с " Продължаваме промяната " за общо явяване на идните през пролетта парламентарни избори. Така на процедура и трите обединения в обединението " Демократична България " дадоха зелена светлина за обединяване с групировката на Кирил Петков и Асен Василев.

" Националният съвет на " Зелено придвижване "  взе решение за договаряния сред " Демократична България " и " Продължаваме промяната "  за взаимно явяване на парламентарните избори. Опитът от последните години потвърди, че битката за просперираща България може да бъде сполучлива единствено посредством основаването на общ фронт на реформаторските сили. Споделените полезности сред " Демократична България " и " Продължаваме промяната "   ще бъдат в основата на поръчката да бъдем първа политическа мощ с явен проект за реализиране на огромните цели пред страната ни: европейска интеграция, реформаторско ръководство, конкурентна и зелена стопанска система. Ценностите на " Зелено придвижване "  – зелена стопанска система, чиста сила, стабилно развиване, запазване на околната среда, битка с климатичните промени са естествена част от модерната визия, която ще се стремим да изградим дружно с сътрудниците от Демократична България и Политическа партия " - показват в малко известие " Зелените ".

Предстои сключване на съдружно съглашение сред Демократична България и Политическа партия, което да дефинира политическите цели на обединението и да образува механизъм за взимане на решения, както и основаване на стратегия за ръководство на обединението, " която да отразява идеологическите разлики сред Демократична България и Политическа партия, да подсигурява дясно-центристката еднаквост на Демократична България и нейните цели за рационализация на страната, ориентирани към нововъведенията и стопанска система с висока добавена стойност, цифровата промяна, блян към уравновесен бюджет, реформиране на институциите в страната и реализиране на господство на правото ". 

Както Клуб Z писа, при неофициалните диалози се разисква решенията да се взимат с т.нар. квалифицирано болшинство от 2/3. Финансирането на акцията ще е общо. Водят се диалози и за името на предизборната коалиция, като то към момента не е конкретизирано, защото и двете страни желаят да съдържа нещо от имената обединенията им. 

Най-големият въпрос обаче е установяването а това коя групировка каква тъкмо тежест има - с оглед реденето и на листите и приемането на хипотетичните мандати. Ще се взимат поради и данните от сегашните социологически изследвания, а освен от резултата от последните парламентарни избори. Малък щрих е, че ще би трябвало да се вземе поради и преизчисляването на мандатите, което се постанова от резултатите от последното национално броене, като се вземе поради, че някои по-малки области ще дадат спомагателни депутати на София и Пловдив. 

Подреждането на листите се обрисува като съществено предизвикателство, като се има поради, че Демократична България и Политическа партия са обединения. Първата се състои от " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване ". В " Промяната "  пък влизат още " Волт ", " Средна европейска класа ", както и и отцепници от " ИТН ", които тя приюти на вота през октомври м.г. и в този момент са депутати от листата й. Търси се място и за още един знаков народен представител – Явор Божанков, който Българска социалистическа партия изключи поради позициите му срещу войната в Украйна и връщането на хартиената бюлетина като всеобщ прийом за гласоподаване.

Друг евентуален проблем – преференциите. От Демократична България имат традиция в преференциалните борби и нейния електорат обичайно се възползва от опцията да пренарежда листите. Кандидатите на дясната коалиция водят мощни самостоятелни акции, поощрявано от управлението обществено, само че създаващо вътрешно напрежение. В този смисъл, от Политическа партия са в риск, макар че отново обичайно, десните имат мощни позиции единствено в огромните градове.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР